Liste yapmakla kişisel gelişiminiz için takip etmeniz gereken sürecin bir algoritmasını oluşturmuş olursunuz. Yapılacaklar listesi size kontrollü yola çıkmanızı ve emin adımlarla yol almanızı sağlayacaktır. Yapılacaklar listesi oluşturmak size aynı zamanda, zaman yönetiminin doğru yapılmasını sağlayacaktır. Unutulan işler bir sonraki işe geçişleri etkileyecektir. Unutulan bir şey tekrar sizi geriye döndüreceği için ilerleme sürecinizde kopmalar yaratacaktır.
Yapılacaklar Listesini nasıl oluşturabilirsiniz?
Yapılacaklarda öncelikleştime yapmalısınız. Bunları önem sırasına göre sıralayın. Sonra öncelikle yapılması gereken görevlerle başlayın. Bunlar listenizin en üstünde olması gerekir. Daha az önemli olan ve ikinci olarak yapılması gerekenler ise sayfanın hemen altında olmalıdır. Böyle olursa listeye baktığınızda neyin ne zaman yapılacağını kolayca görebilirisiniz. Bir işi yaptığınızda onu işaretleyip sıradakine geçin.
Yaptığınız görevlerin yanına not eklemek. Daha sonraki süreçte ihtiyacınız olan bilgileri rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu işi yaparken katip gibi davranmanıza gerek yok. liste oluşturmayı ve deneyim notları almayı belirli zaman dilimleri ve sonuçlara göre değerlendirebilirsiniz.
“Yapılacaklar Listeniz Nasıl Olmalı ?” için bir cevap
[…] Hayatımızdaki listeler; hareket ve gelişim alanı yaratmak için olmazsa olmazınız olmalıdır. Karşılaştığınız zorluklar ve aksilikler karşısında, yaptığınız listedekilerin davranışlarınızı nasıl etkilediğini kontrol edin. Kontrollü yapacağınız davranışlar sizin çözüm oluşturma sürecinizi olumlu etkileyecektir. Yaşam serüvenimizde olumlu sonuçlar olacağı gibi olumsuz sonuçlarla da karşılaşmamız doğaldır. Başarısızlığa açık olmak ve bunu bir geri bildirim olarak görmek, sizi bilinçli bir şekilde harekete geçirecektir. Zihinsel dayanıklılığı geliştirmek için, geçmiş deneyimlerinize yapacağınız yolculukla yaşadığınız olumsuzluklara benzer durumları değerlendirin ve nasıl başa çıkabileceğinizi düşünün. Bu yolculuk size nasıl olumluya çevirebileceğinizi gösterir ve yaşadığınız başarısızlıkla başa çıkabileceğiniz daha olumlu yolları yazın. Başarısızlık korkunuzun üstesinden gelmek, sahte bir cesaret sergilemek ya da zayıflıklarınızı görmezden gelmekle olmaz. Durumunuzu değerlendirin gözden geçirin durumunuzu kabul etmek istenilen sonuca doğru amaçlı bir hareket sağlar. Tepkilerinizi belirleyin durumlar karşısında nasıl davrandığınızı takip edin.Zihinsel güç, şu anda arzu ettiklerinin cazibesine kapılmamayı gerektirir. Bunun yerine gelecekte daha çok istedikleri bir şeyi elde etmeye odaklanır. Kendine hakim olma pratikleri yapın, bilişsel dayanıklılığınızı artırır. Dikkatinizi dağıtan şeyleri ayarlama becerinizi güçlendirin. Beklentilerinizi değiştirin. Zorlayıcı, daha üretken olan ödülleri tercih edin. Kendinize hedeflerinizi, yapmanız gerekenleri ve bunların önemini hatırlatın. Yol gösterici değerlerinizin ve hedeflerinizin peşinden gitmek için nedenlerinizin farkında olun. Alacağınız her bir kararın size ne hissettireceğini düşünün. Bu durum size doğru bir yol haritası nasıl kurmanız gerektiğini öğretecektir. […]