Stres, insanların süreç içinde içinde bulunduğu durum veya karşılaştıkları olaylar karşısında verdiği doğal bir tepki olarak görebiliriz. Hayatımızın bir parçası olma niteliğinde var olan bu duygu, bireyi hayata karşı motive ve üretken tutar. Stres altında olan birey; hem duygusal ve hem de fiziksel tepkiler vererek hayati süreci kontrol altında tutma eğilimine girer. Stres tepkilerinin kontrollü olması yeni durum karşısında bireyi daha konsantre hareket etmesini sağlar.
Bireylerin stres altındayken verdiği fiziksel ve psikolojik tepkiler farklılık gösterebilir. Her ortaya çıkan tepki stresin habercisi olmayabilir. Fiziksel olarak karşılaşılan tepkiler;
Soluk alıp vermedeki değişiklik, kalp atışlarının hızlanması, vücut sıcaklığının değişmesi, kaslarda gerginlik ve titreme, mide bulantısı, kabızlık, ishal, yorgunluk, uyku problemleri gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Psikolojik tepkiler olarak; psikolojik belirtilerin en başında endişe veya huzursuzluk hissi gelir. Odaklanma sorunları, unutkanlık, dalgınlık, sinir ve kaygılı ruh hali, üzgün veya kızgın gibi durumlar ortaya çıkar.
Stres durumunun seviyesini sadece bunu yaşayan kişi belirler. Stres durumu kronik bir hal almadan önce çözüm üretmek gerekir. Stres döneminin ya da stresin doğru yönetilmesi motive edici ve üretkenliğe yansıması mümkündür.
Kronik hale gelmiş bir stres hali, fiziksel ve psikolojik olarak vücudunuza zarar vermeye başlayacaktır. Hayata karşı bakış açınızı değiştirmek gerekir. Hayatınıza dahil olan olayların ya da mevcut değiştirilemeyecek durumların varlığını kabul etmek gerekir. Değiştirilmesi ve kabul ettiğiniz şeyler için yapabileceğiniz en doğru karar, kontrol edemediklerinizi kabul etmek olacaktır. Çözüm yolları ile bu konularda en azında düzeltici bir dokunuş yapabilirsiniz. Doğru bir zaman yönetimine sahip olmanız da stresli bir süreç yaşamanıza engelleyecektir. Stres durumundayken zararlı alışkanlıklara yönelmek stresi azaltmak yerine bu durumun daha da körüklenmesine neden olacaktır. Sosyal çevreden alacağınız olumlu destekler stresi yönetmeniz konusunda etkili olacaktır. İletişim şeklinizin açık olmaması ve ya şeffaf bir iletişim tercihinde bulunmamanız da stresin yaşanmasına nedendir.
Bireyler stres altındayken kendilerini mutlu ve huzurlu hissettiren bir ortamda bulunması veya sizi mutlu eden, size iyi gelen, destek sağlayan, günlük yaşamınızda size yardımcı olan insanlarla vakit geçirmeye çalışın. Yapamadıklarınıza yoğunlaşmak yerine yapabildiklerinize yoğunlaşmak sizi rahatlatacaktır.
Kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler koymanız ve bu doğrultuda hareket etmeniz faydalıdır. Spor aktiviteleri, meditasyon çalışmaları, yoga yapmak gevşemenize ve rahatlamanıza yardımcı olur. Stresinizi arttıracak durumlara hayır demeyi öğrenin.
Müzikle ilgilenmek, bir müzik aleti çalmak stres yönetimine katkı sağlayacaktır. İlgi duyabileceğiniz alanlar oluşturmak, becerilerinize uygun çalışma alanları oluşturarak edinebileceğiniz hobiler faydalı olacaktır.
Düzenli stres yönetimi teknikleri uygulayarak, hissettiğiniz stresin bir kısmını ortadan kaldırabilirsiniz. Gelecekte yaşayacağınız stres karşısında kendinizi daha dirençli hale getirir ve hayata daha iyi motive olabilirsiniz.