Seç, Karar Ver, Uygula, Mutlu Ol

Seçim ve kararlarımızın, bizler farkında olsak da olmasak da yön verme gücünün olduğunu biliriz. Fakat bilmediğimiz şey bu seçimlerin ne kadarının tarafımızca yapıldığı ne kadarının bizlere yaptırıldığıdır. Umarım ki, sizler seçimlerinizi yaparken nelerin farkında olmanız gerektiğini bilir ve bu konuda bilinçli hareket edersiniz. Hayat, seçim ve kararlarımızdan oluşan bir süreçtir. Yaptığımız seçimlerin veya attığımız adımların yansıması şuan gerçekleşebileceği gibi daha sonraki süreçte de karşımıza çıkabilir. Asıl değerlendirilmesi gereken şey seçimlerimizin bize mi ait olduğu ya da başkalarının etkisiyle mi yapıldığıdır. Gerçekte ne istediğiniz ya da nasıl bir rolde hayatınıza devam edecek oluşunuz tamamen bu doğrultuda gerçekleşecektir.
Seçimleriniz sizin yaşam yolculuğunuzdur ve bu yolculuğu dolu dolu yaşamak da size bağlıdır. Bu yolculukta tabii ki her şey çok iyi gitmeyebilir; bazen tıkanacak, bazen motivasyonunuz düşecek ya da pes etme noktasına gelebilirsiniz. Bu yaşananlar sürecin doğal sonucudur. Sizi bu yolculukta güvenli kılacak ve seyahatinizi konforlu yapmanızı sağlayacak olan güç düşüncelerinizdir. Olumlu düşünmek, zihinsel hazırlık dönemi, hayaliniz veya hedefiniz için elinizden gelenin ne kadarını yaptığınız önemlidir. Fakat saydıklarımız sadece bunlarla sınırlı değil; İsteklilik düzeyiniz de çok önemlidir. Yolun neresinde olduğunuz önemli değil aslında; yolun neresinde pes etme düşüncesinin oluştuğu noktada, bulunduğunuz yerden nasıl devam edebileceğiniz, tamamen sizin bu durumu doğru değerlendirme ve çözüm üretebilme düzeyinizle ilgilidir. Devam etmek için gerekirse yardım alın. Yardım talebinizde nasıl görüneceğiniz ya da çevrenizin ne diyeceği değil, sizin ne istediğinizi düşünün.
Seçimlerimizde yaptığımız en büyük hatalardan biri de: bulunduğumuz coğrafyanın ya da aile yapısının dışına çıkamamaktır. Bu hata, seçim ve kararlarımızda alternatifi düşünme yetimizin sınırlanmasına neden olur. Yapılması gereken en önemli şey, size yapılan bu dayatma veya öğretilmiş düşüncelerden uzaklaşmak olmalıdır. Düşüncelerimizdeki kurallardan kurtulmak ve kendimize kattığımız engelleri aşmamız, seçim yolculuğumuz sürecini tamamen etkileyecektir.
Bir harf düşünün ve bu harf ” İ ” diyelim. ” İ ” harfi ile başlayan bir hayvan söyleyin desem çoğumuzun ilk aklına gelen isim inek olacaktır. Halbuki inek dışında; iguana, ibibik, ipek böceği, istiridye gibi hayvanlar da olabilirdi. Fakat zihnimizin yaptığı şey en kolayı seçmek. Geçmişimizden bu güne getirdiğimiz o bilgiyi çekti ve sundu. Aslında bu durum sahip olduklarımıza rağmen zihnimizin özgürlüğünün olmadığının ve sınırlandırıldığının bir göstergesidir. Özgür düşüncenizi, kendinizi rahat hissettiğiniz, baskı altında olmadığınız zaman ortaya çıkarabilirsiniz. Peki size engel olan, sınırlandıran bir durumda ne kadar özgür olabilirsiniz?
Seçim yaparken ve karar alırken; yaratıcı olmakta, kendiniz olmakta, üretken olmakta, istediğiniz ve sevdiğiniz bir işi yapmakta ve en önemlisi geleceğinizi paylaşacağınız birini hayatınıza almanızda size verilen role göre mi hareket edeceksiniz yoksa kararlarınızı özgür mü vereceksiniz? En kötüsü “el alem ne der” diye hayatınızı ve seçimlerinizi bir başkasının takdirine mi bırakacaksınız?
Yaşam serüveninde şevkle, inançla ve kararlılıkla kendiniz olarak attığınız adımlar, size başarıyı getirecektir. Başarılı olursanız, olmaz dediğiniz her şeyin bir gün çözüldüğünü göreceksiniz. Hayatın sihirli bir değneği yok, değişim ve gelişim zaman içinde olabilecek bir şeydir. Hayatınızın mühendisi olmak tamamen sizin elinizde. Kendi iradenizle, özgür aldığınız kararlarla yolunuzu çizip, güçlü adımlarla yürürseniz; deneyimleriniz ve bilgi birikiminiz sorunlara çözüm üretir. Yolda kalmak ya da boşlukta olmak gibi bir durum mümkün değilken, sizler teslimiyet ile bunu mümkün kılmayın.
Olgunlaşmamış bir meyve size haz verir mi? Nasıl onu olgunlaştırmak ve meyvesine sahip olmak için beslemek, ilgilenmek ve doğru zamanı beklemek gerekirse, kendinize yaptığınız yatırımın da bir zamanı var ve olgunlaşma dönemine kadar değişim ve gelişimi bırakmamak gerekir.
İletişim, iletişim, iletişim yaşam sürecinde insanın kendisi ve insanın insanla yaptığı doğru iletişim engellerin kalkmasını sağlayacaktır. Hayat serüvenimizde hayalimiz, seçimimiz ve kararlarımız ne olursa olsun ilk yapmamız gereken şey iletişim. Değer vermeyi, empati yapmayı bilmezseniz, hangi konuma ulaşırsanız ulaşın ya da neyi başarırsanız başarın sadece taşıdığınız bilginin nakliyecisi olursunuz. Davranışlarınızı ruhunuza yansıtın.
Farkına varmadığınız seçimlerin kölesi olmayın. Seçimleriniz ne kader ne de kısmet, tamamı tercihlerimizden oluşmaktadır ve o yolu nasıl gitmek istediğinizde sizin tercihinizdir.
Seçimlerimizde ne kadar kendiniz oluyorsunuz ya da davranışlarınızın ne kadarı size ait? Hayatın her aşamasında bu böyledir; yani kendiniz olmayı başaramadığınız sürece, mesleki, sosyal ya da özel hayatınızda sizlere sunulanı yaşarsınız. Size sunulan rolde olmak en büyük kişisel tehlikeniz oluyor, daha sonra kendi rolünüzde devam etme istediğiniz, oluşturduğunuz temelleri sarsmaya başlıyor. Seçimlerinizi yapıp kararlarınızı alırken içinizdeki sizi kesinlikle unutmayın. Bizlere verilen rolleri oynamayı bıraktığınızda çevrenizi yıkmaya başlıyorsunuz. Her şey baştan siz olarak başlamalı ki sonrasında geri dönüşünüzün zor olduğu bir yola girmeyin. Hayatınızın her aşamasında kendiniz olmanızın ya da oynadığınız rolün nelere mal olacağını düşünün.
En büyük kayıplarınız aslında büründüğümüz kimlikle hareket etmenizdir. Asıl kimlikleriniz bizlerin daha rahat kabul edilmesini sağlar. Gerçek kimliklerinizle hareket etmeniz, farkına vardığınız düzeltmeleri yaparak süreci devam ettirmemizi sağlar.
Seçim ve kararlarınızı kendi iradenizle yapıyor oluşunuz güzel bir durumdur. Fakat bu seçim yolunda ilerlerken yapmanız gerekenleri de gerçekleştirmek seçimleriniz arasında olmalıdır. Size sunulan rollerin dışında kendiniz ve kendi geleceğiniz için yapacaklarınız ne olursa olsun; azim, kararlılık, istek ve inançla anlam kazanır. Sıfır noktasından harekete geçmeniz böyle gerçekleşir, yolculuğunuzda öyle anlar olur ki hayatınızın tamamını etkiler ve hayatınıza yansır.
Hayatınızla ilgili olan asıl şey, anlamak ve bilmektir. Yapacağınız seçim yolculuğunda nasıl düşünmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Başarılı ve başarısız insanları birbirinden ayıran şey; başarılı olanların nasıl düşündüklerini biliyor olmalarıdır. Doğru düşünme yetisine sahip olan insanlar problemleri nasıl çözeceklerini bilirler. Başarılı insanlar başkalarının sunduğu rolleri değil; kendi kararlarının ve seçimlerinin sahibi olurlar. Onlar kendilerinin yöneticisi olurlar başkalarının kendilerini yönetmesine izin vermezler. Nasıl düşünmeniz gerektiğini öğrenmenizin ilk adımı; nasıl soru sormanız gerektiğini bilmeniz ve kendinizi tanımayla başlar. İyi düşünme, bilgi birikiminiz ile ilgilidir. Okuyun, araştırın, online yapılan söyleşilere katılın. Çevrenizi, iyi düşünen ve kendini geliştiren, kendilerine bir şeyler katmayı başarmış insanlarla donatın. Çevrenizin yüzlerce kişiden oluşması yerine kendini geliştirmiş beş kişiden oluşması, sizi bur grubun altıncı kişisi yapar.
Şu an bir karar vereceksiniz ya da verdiniz, nasıl anılmak istendiğinizi düşünün ve öyle karar verin. Ya yolunu kaybetmiş birine yol göstereceksiniz ya da o yolu öğreten biri olacaksınız. Okuyun, gelişin, geliştirin, öğrendiklerinizi aktarın. Geliştirmek ve başkasına ışık olmak da bireysel gelişmenin farklı bir yoludur. Geliştirerek gelişmek, öğreterek öğrenmek size de fayda sağlayacaktır. Kendinize şunu sormalısınız; kim olmak istiyorsun, neye sahip olmak istiyorsun? Bu sorunun cevabı sizde varsa iyi bir şey ortaya koymaya hazırsınız demektir.
Ar-ge dediğimiz şey sadece işletmelere veya şirketlere özel bir alan değildir. Kişiler kendi değişim ve gelişimleri için ar-ge sistemi kurmalı ve bu şekilde devam etmelidir. Araştırın, öğrenin ve uygulayın. Değişirsiniz, gelişirsiniz. Hayatın başından sonuna kadar öğrenci olduğunuzu unutmayın. Sadece mekanlar ve zaman değişir fakat bizler sürekli öğrenir ve gelişiriz. Biz ne zaman bilen insanlar değil de öğrenen insanlar olmayı seçmeye başlarız o zaman hayati rolümüzü bulmuş oluruz. Güçlü, deneyimli ve yeterli birikime sahip olursanız kaybolduğunuz yolda ışığınızı rahatlıkla yakar ve yolunuzu aydınlatırsınız.
Biz insanlar yüksek kapasiteye sahibiz fakat yüzyıllarca aktarılan bilgiler ve yüklenen roller bizlerin seçimlerini ve kararlarını etkilemektedir. Kararlarınızı alırken ne yapmak istediğiniz; bilgileriniz ve davranış yönünüz kararlarınızla uyumlu mu buna bakmanız yararınıza olacaktır. Seçim yolunuzda, bilinçli olarak aldığınız kararların yanında, farkında olmadan yüklendikleriniz de yer alacaktır. Farkında olmadan yüklendiğiniz rollerin etkisinde kalmayın. Kendisiyle barışık ve kendi öz farkındalığını benimsemiş olan kişiler özgürdür ve özgür düşünürler.
Elinden gelenin en iyisini, coşkuyla ve aşkla yapmak sizleri istenilen başarı noktasına daha rahat taşıyacaktır. Hayatınızdaki her kararın bir bedeli vardır. Fakat ne olursanız olun, ne kariyer yaparsanız yapın duygusal mutluluğu dahil etmediğiniz başarı bireysel tamamlama konusunda sizi yarım bırakacaktır.

İçindeki gücün tek hakimi sensin ve içini sadece sen bilirsin. Bu gücü en iyi ortaya çıkaracak olan da yine sensin.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Bütün içerikler koruma altında !!!!!